Zwerfkatten

Zwerfkattenprobleem

1 op 4 gezinnen in Vlaanderen heeft een kat als huisdier. Nog te weinig daarvan zijn gecastreerd of gesteriliseerd, met als gevolg geregeld ongewenste kittens. Die belanden vaak op straat als zwerfkatten. Ook volwassenen katten zijn soms gedoemd tot een zwervend bestaan, als ze aan hun lot worden overgelaten. Zwerfkatten leven niet alleen in slechte omstandigheden, maar zorgen ook voor overlast door opengescheurde vuilniszakken, ontlasting en urine.  

Sterilisatie is verplicht

Sinds september 2014 moet elke kat die verkocht wordt, verplicht gecastreerd/gesteriliseerd, gechipt én geregistreerd zijn. Dit geldt ook als je een kat of kitten gratis weggeeft. De verplichting geldt voor iedereen (asielen, kwekers en particulieren).

Sinds 1 april 2018 is de sterilisatieplicht uitgebreid. Elke kat moet voor de leeftijd van 5 maand oud gesteriliseerd worden. De dierenarts noteert de sterilisatie bij de registratie in de databank CatID. Katten geboren tussen 31 augustus 2014 en 1 april 2018 moeten ten laatste op 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn, ook als je ze niet verkoopt of weggeeft.

Wat is sterilisatie?

Bij een castratie of sterilisatie wordt de kat onvruchtbaar gemaakt. Het is niet nodig om een poes eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.

Laat de operatie uitvoeren voor de kat 5 maanden oud is. Vanaf dan worden de meeste kattinnen vruchtbaar en kan de kater beginnen sproeien. Vroegcastratie heeft de voorkeur: kittens ondervinden minder last van de operatie en het herstel gaat ook sneller op jongere leeftijd. Bovendien zijn er geen nadelige gevolgen voor de ontwikkeling, de gezondheid en het gedrag van de kat.

Zwerfkat gesignaleerd?

De gemeente werkt samen met vrijwilligers om de zwerfkatten te vangen. De dierenarts steriliseert of castreert ze. Nadat de zwerfkat bekomen is van de verdoving wordt ze terug losgelaten op de plaats waar ze gevangen werd.

Voor meldingen van zwerfkatten kun je terecht bij de milieudienst.

Heb je een huiskat?

Merk je kat met een halsbandje of chip. Mocht de kat toch gevangen worden, dan weten we meteen dat het om een huiskat gaat. Heb je zwerfkatten opgemerkt in jouw buurt, meld dat dan aan de milieudienst. De katten voederen is geen goed idee. Dat maakt het probleem enkel groter en zwerfkatten vinden voldoende voedsel in de natuur.