Let op voor de Aziatische hoornaar

Onder het motto #kijkinuwkot is het belangrijk goed rond te kijken of je een Aziatische hoornaar of een nest terugvindt bij jou in de tuin of rond je huis.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot. Zij is vooral zwart van kleur; de kop heeft opvallend oranje plekken. Ook op het achterlijf heeft zij een oranje band, en de poten zijn half zwart, half geel van kleur. Dit laatste is een zekere manier om de soort te onderscheiden. Deze invasieve exoot is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Regelmatig is er verwarring met de Europese hoornaar. Deze is groter, vooral roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf. Ook de pootjes zijn volledig in de roodbruine kleur. De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden!

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Eerst start ze met een raat van een drietal cellen en daarrond bouwt ze een bescherming. Deze heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar, begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Laat het nest kosteloos verdelgen

Gemeente Koekelare neemt deel aan de gecoördineerde aanpak voor de verdelging van nesten van de Aziatische hoornaar. De verdelging ervan beschouwen we als ‘van algemeen belang’. 

Hoe werkt het? 

Iedereen die denkt een nest te vinden van Aziatische hoornaar, moet eigenlijk maar één iets doen: meld het nest via www.vespawatch.be . 

Er wordt gevraagd naar een foto van de nestbewoner zélf (het nest met zekerheid identificeren als van Aziatische hoornaar kan enkel met een foto van zijn bewoner). 

Wat gebeurt er op dat moment? 

Je melding wordt gevalideerd. Als het effectief om een nest van Aziatische hoornaar gaat, dan bevelen we automatisch de verdelging van dat nest door een erkend verdelger. De factuur is voor de gemeente.

Opgepast! Tussen melding en bestrijding kan vlot twee weken en meer gaan! Voor vele nesten hoeft dat geen probleem te zijn. De Aziatische hoornaar is op zich een niet agressieve soort richting mensen (tenzij zijn nest verstoord wordt). Ervaar je een nest als een acuut gevaar, dan staat het je vrij om de verdelging zélf en op eigen kosten te organiseren via een erkend verdelger. Laat evenwel niet na om het nest te melden (nuttig voor de statistieken rond de soort). Geef in het ‘opmerkingenveld’ aan ‘verdelgd op eigen initiatief’. Zo vermijden we nodeloze verplaatsingen van onze verdelger. 

Bevindt het nest zich op minder dan 4 meter hoogte? Dan kan je er ook voor kiezen om rechtstreeks contact op te nemen met onze milieudienst. Er wordt bekeken om het nest kosteloos te laten verwijderen. 

LET OP! Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan gevaarlijk en in groep uithalen als het nest verstoord wordt. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden! De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.