Natuurfotograaf Yves Adams wint Raf Seys-prijs 2024

Gepubliceerd op maandag 4 maart 2024 11.25 u.
Op vrijdag 1 maart werd in de Brouwerij de driejaarlijkse Raf Seys-prijs uitgereikt aan Yves Adams. De in Koekelare wonende fotograaf is gebeten door natuur en dieren. Hij maakt er wereldwijd de meest wonderbaarlijke en spraakmakende foto's van.

Yves Adams is al 15 jaar professioneel natuurfotograaf en reist daarvoor vanuit Zande de wereld rond. Hij zette voet op alle continenten en kwam op de meest onherbergzame plekken, waar vaak de grootste en puurste schoonheid te vinden valt. Maar ook zijn beelden van Vlaanderen en de regio rond Koekelare spreken tot de verbeelding. Naast zijn eigen werk begeleidt hij reizen voor wie zich eveneens in de natuurfotografie wil verdiepen.

In 2021 gingen zijn foto's van een uiterst zeldzame gele koningspinguïn, genomen op het eiland South Georgia (Atlantische Oceaan), wereldwijd viraal. Van National Geographic over BBC tot de NY Post, van Rusland tot Zuid-Amerika: de beelden waren overal.

De jury van de Raf Seys-prijs looft het werk van Yves Adams voor het op die manier in beeld brengen van natuur, landschap en dier op deze planeet. Zijn beelden van het landschap in opdracht van de Vlaamse overheid helpen mee om onze natuur te beschermen voor de toekomst. En sommige van zijn foto's mogen gerust het predicaat 'artistiek' meekrijgen, wat je bij natuurfotografie vaak te weinig hoort.

De voorzitter van de jury en van de cultuurraad, Elise De Gend, had de kans om Yves te interviewen n.a.v. het winnen van deze 'lifetime achievement award'. Je kunt het volledige interview bekijken op de YouTube-pagina van Cultuur en Toerisme Koekelare:

https://www.youtube.com/@cultuurentoerismekoekelare538

Of klik hier om rechtstreeks naar het interview te gaan:

https://www.youtube.com/watch?v=gHD447-PoTE