Ik heb vragen over energie

Op 16/09/2022 kondigde de federale regering het ‘basispakket energie’ aan. Wie een variabel energiecontract heeft (of een vast contract afgesloten of hernieuwd na 01/10/2021) krijgt voor november en december 2022 een korting op de gasfactuur (135 euro per maand) en op de elektriciteitsfactuur (61 euro per maand). Dit zal berekend worden op voorschotfacturen voor het einde van het jaar. Er zijn wel inkomensvoorwaarden aan verbonden. Bij mensen met een hoog inkomen, zal de korting later worden teruggevorderd via de belastingen. Dit basispakket geldt ook niet voor wie al recht op een sociaal tarief heeft.

Tips om zelf energie en geld te besparen

De overheid en het lokaal bestuur doen wat ze kunnen om actie te ondernemen, maar ook als burger kan je zelf je steentje bijdragen om energie en je bankrekening te sparen. Het Vlaams energie- en klimaatagentschap bundelde enkele belangrijke tips. 

Tip: Stel je thermostaat correct in

Door je woning niet de hele dag te verwarmen, bespaar je een aanzienlijk bedrag.

Tip: Herken de energieverbruikers

Schrijf regelmatig je meterstand op en vergelijk dit met een gemiddeld verbruik. Vervang oude toestellen die ouder zijn dan 15 jaar door energievriendelijke alternatieven. Investeer in een energiemeter om per toestel het stroomverbruik op te meten. Deze meters kan je kopen in een doe-het-zelf zaak. Kies daarnaast ook voor LED-verlichting. 

Tip: Investeer in tochtstrips

Warmte ontsnapt door de kleinste kiertjes. Met tochtstrips sluit je de ruimte beter af.

Tip: Onderhoud je gasketel

Een jaarlijks onderhoud kan je gemiddeld 5% op je energiefactuur besparen.

Tip: Isoleer

Als je hiervoor financiële steun nodig hebt, kan je terecht bij de Vlaamse overheid. Zij voorzien premies voor isolatie en voor beglazing. Informeer je hier dus zeker over.

Tip: Gebruik zonne-energie

Zowel voor een zonneboiler als voor zonnepanelen kan je een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Tip: Ga voor een warmtepomp

Ook hiervoor kan je een premie aanvragen bij de Vlaamse overheid. Een warmtepomp zorgt ervoor dat je geen gas meer nodig hebt. Bovendien verwarm je je huis zo met minder energie.

Tip: Maak je woning energiezuinig

Een goeie dakisolatie, hoogrendementsglas, zuinige verwarming en gevel- en vloerisolatie hebben een onmiddellijk effect op je energiefactuur. Dit kost meer, maar op lange termijn betaalt deze investering zichzelf terug.

Tip: Ken je rechten

Ga na of je recht hebt op een sociaal tarief of een verhoogde tegemoetkoming. Als je hier geen recht op hebt, kan je informeren of je in aanmerking komt voor andere (tijdelijke) rechten. Bekijk voor meer informatie de website van Vlaanderen.be

Handige links:

Via deze pagina's kan je je verder informeren over volgende onderwerpen: