Versoepeling maatregelen tegen het coronavirus

Gepubliceerd op donderdag 7 mei 2020 12.08 u.
De Nationale Veiligheidsraad besliste op 6 mei over het verdere verloop van de exitstrategie. De maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus werden voor een deel versoepeld vanaf 10 en 11 mei.

De versoepelingen gelden steeds in combinatie met het bewaren van de sociale afstand van 1,5 meter, de hygiënerichtlijnen en telewerk als norm.

Wat verandert er en wat blijft?

Sociale contacten

Vanaf zondag 10 mei mag elk gezin thuis maximaal 4 personen thuis ontvangen. Ook minderjarigen horen daarbij. Het moet steeds om dezelfde 4 personen gaan. Bewaar afstand en ontmoet elkaar bij voorkeur buiten. Er is geen bezoek toegelaten als een van de bezoekers of gezinsleden ziek is. Speciale aandacht moet worden besteed aan ouderen en kwetsbare mensen.

Het is nog steeds mogelijk om buiten af te spreken met 2 mensen – steeds dezelfde – voor een wandeling of om samen te sporten.

Bijeenkomsten blijven verboden.

Winkels

Vanaf maandag 11 mei mogen de winkels opengaan.

Bij de heropening gelden deze regels:

  • Net als voor de winkels die al open zijn zal slechts 1 klant per 10m² worden toegelaten en dit voor maximaal 30 minuten. Voor kleinere winkels wordt een uitzondering gemaakt. Het is aangeraden in de winkels neus en mond te bedekken. De veiligheidsafstand moet worden gerespecteerd.
  • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.
  • Om drukte te vermijden, moet iedereen zijn boodschappen alleen doen. Er is een uitzondering voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben. Het is ook aan te raden om naar de winkels te gaan die zich in een stad of gemeente in de buurt van je huis of werkplek bevinden.

Het gemeentebestuur stelt gratis vloerstickers ter beschikking van de winkels. De stickers sporen klanten aan om minstens 1,5 meter afstand te houden. Stickers bestellen voor jouw handelszaak kan hier.

Meer informatie over hoe je als handelaar in veilige omstandigheden jouw activiteiten opnieuw kan opstarten, vind je in de gids hieronder. Je kunt ook een affiche downloaden om je klanten te informeren.

Markten

Markten blijven verboden.

Horeca

Cafés, bars, restaurants en de feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen blijven gesloten.

Contactberoepen

Contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg mogen hun activiteit nog niet hernemen.

Openbaar vervoer

Je mag gebruikmaken van het openbaar vervoer als je geen alternatief hebt. Het doel is om wie er het meest nood aan heeft, toegang te geven tot het openbaar vervoer. Een mondmasker dragen blijft verplicht op het openbaar vervoer.

Reizen en evenementen

Sportwedstrijden zijn verboden tot 31 juli.

Daguitstapjes en toeristische activiteiten zijn niet toegelaten.

Bedrijven

Telewerken blijft de norm.