Verklein je voetafdruk en ga voor 30% minder afval

Gepubliceerd op maandag 29 augustus 2022 16.15 u.
Doe dit najaar opnieuw mee aan de campagne 30% minder en ga de uitdaging aan om de komende maanden 30% minder restafval te produceren. Sorteren doen we bijna allemaal, maar het kan nog beter.

Meer dan 1/5 van de afvalzak bestaat uit recycleerbaar materiaal. Denk maar aan die lege tube tandpasta, een kassaticket of de gescheurde t-shirt die nog in de restafvalzak terecht komen. Jammer van de verloren grondstoffen, energie en kosten. 

Maar ook brood, pasta, verdorven groente of een vervallen potje yoghurt belanden nog onterecht in de afvalzak. Dit voedselverlies kost een gezin jaarlijks € 369* en is bovendien ook verantwoordelijk voor een aanzienlijke CO2-uitstoot. 
*Inclusief drank.

Elke actie, hoe klein ook, heeft een effect op de restafvalzak en op het milieu.
Op het platform 30procentminder.be kies je uit een gamma van kleine praktische acties. Elke actie levert punten op die je kan omruilen voor een Couckelarebon (€ 10) of een wedstrijdbiljet. Je kiest zelf wat je wanneer haalbaar vindt. Een extra vuilnisbakje voor PMD in de badkamer of een vast plekje in de koelkast voor restjes. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook.

Zo doe je het:

1. Surf naar 30procentminder.be, geef je postcode in en ontdek de acties.

2. Registreer je, doe mee aan acties en verzamel punten. 

3. Ruil je punten in voor een Couckelaerebon (€ 10) of een wedstrijdbiljet waarmee je kans maakt op een boekenpakket van Delphine Steelandt ter waarde van € 200.

Noteer alvast volgende activiteiten in je agenda en wie weet win je een extraatje:

  • 4 oktober: Sorteerstand op de wekelijkse markt. Kom tussen 9 en 12 uur langs met je verpakkingsvraag.
  • 22 oktober: Inzamelactie herbruikbaar materiaal van 9 -12 uur, recyclagepark Koekelare.
  • Lezing Delphine Steelandt, datum en locatie op www.30procentminder.be

Meer info: www.30procentminder.be