Aangifte sterrenkindje in het sterretjesregister

Gepubliceerd op woensdag 1 mei 2024 0 u.
Om sterrenouders een hart onder de riem te steken en erkenning te geven aan de liefde en het verdriet dat ze met zich meedragen, opende het gemeentebestuur een sterretjesregister. 

Het ouderschap is een prachtige reis, maar helaas worden sommige gezinnen geconfronteerd met het ondenkbare verlies van een kind. Ouders die deze pijnlijke weg bewandelen, worden vaak liefdevol ‘sterrenouders’ genoemd, omdat hun kostbare kinderen nu schitteren als sterren aan de hemel. 


Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, is het een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen. Alle sterrenouders in Koekelare die geconfronteerd werden met het verlies van hun kindje hebben de mogelijkheid om het te registreren in het sterretjesregister, ongeacht de duur van de zwangerschap.
Er is geen beperking in tijd. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is.

Je dient de aanvraag digitaal in via dit formulierof je gaat langs bij de dienst burgerzaken van het gemeentehuis.

Ouders ontvangen na registratie een bewijs van inschrijving, een herinneringskaartje en een kaarshouder als symbool van registratie van hun sterrenkindje.

Sterretjesheuvel

Sinds 2013 bestaat er in Koekelare ook een sterretjesheuvel op de gemeentelijke begraafplaats De Warande. Je kan er je baby die niet ouder geworden is dan twaalf weken, begraven onder begeleiding van iemand van het gemeentepersoneel. Elke plek krijgt vier betonnen stenen met in het midden een ster die op een stok is geplant. De begraving en het sterretje vraag je aan bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.