Fietstocht Landscapes langs kunstwerken

Gepubliceerd op woensdag 24 mei 2023 16.42 u.
Een fietstocht van 57 km langs nieuwe kunstwerken in Koekelare, Kortemark en Diksmuide die verdwenen begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog aanduiden: dat mag je verwachten van deze schitterende nieuwe fietstocht in het kader van 'Landscapes'.

Vierentwintig kunstwerken verspreid over de hele Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Plaatsen waar een goeie 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om soldaten te bevoorraden. Vooral na de Tweede Wereldoorlog moesten erg veel Duitse begraafplaatsen baan
ruimen. Doorheen de jaren verdwenen ook veel geallieerde dodenakkers. De overledenen werden daarbij herbegraven in bestaande begraafplaatsen of er ontstonden nieuwe, grote verzamelbegraafplaatsen. Sommige lieten geen enkel spoor na in het landschap, anderen zijn
dan weer nog herkenbaar of leesbaar in het landschap.

Zes kunstenaars gingen aan de slag met natuurlijke materialen, gaande van wilgentenen en hout tot was en staal, om een deel van deze verdwenen sporen terug zichtbaar te maken via landschapskunstwerken. Ze creëerden voor elke verdwenen plek een unieke herinnering aan het verhaal uit de Groote Oorlog en brengen zo mensen en hun verhalen samen. Zes verschillende routes verbinden al deze kunstwerken met elkaar.

In Koekelare staan er twee nieuwe kunstwerken: 'Gefallene Landschaftsmarkiering' van Benjamin Gardin (Parking De Buidel) en 'Mystic Press' van Klaas Bullynck (Lange Max site).

De fietsroutes blijven beschikbaar tot eind augustus 2024. Koekelare ligt langs de route 'Marie-Thérèse Claeys'. Een bijbehorende brochure is te verkrijgen bij de Dienst Toerisme in De Brouwerij.

Je vindt alle info ook terug op deze website: https://www.onzichtbaarlandschap.be