Vierentwintig kunstwerken verspreid over de hele Westhoek brengen verdwenen sporen uit de Eerste Wereldoorlog weer tot leven. Plaatsen waar een goeie 100 jaar geleden gesneuvelden lagen begraven, waar gewonden werden verzorgd of waar tramsporen liepen om soldaten te bevoorraden. Vooral na de Tweede Wereldoorlog moesten erg veel Duitse begraafplaatsen baan
ruimen. Doorheen de jaren verdwenen ook veel geallieerde dodenakkers. De overledenen werden daarbij herbegraven in bestaande begraafplaatsen of er ontstonden nieuwe, grote verzamelbegraafplaatsen. Sommige lieten geen enkel spoor na in het landschap, anderen zijn
dan weer nog herkenbaar of leesbaar in het landschap.
Zes kunstenaars gingen aan de slag met natuurlijke materialen, gaande van wilgentenen en hout tot was en staal, om een deel van deze verdwenen sporen terug zichtbaar te maken via landschapskunstwerken. Ze creëerden voor elke verdwenen plek een unieke herinnering aan het verhaal uit de Groote Oorlog en brengen zo mensen en hun verhalen samen. Zes verschillende routes verbinden al deze kunstwerken met elkaar.
In Koekelare staan er twee nieuwe werken: 'Gefallene Landschaftsmarkiering' van Benjamin Gardin (Parking De Buidel) en 'Mystic Press' van Klaas Bullynck (Lange Max site).
Op zondag 4 juni wordt de route Koekelare - Kortemark - Diksmuide officieel ingereden en staan er tussen 14u en 16u30 gidsen bij alle kunstwerken. Zij geven uitleg over het verleden van de locatie en over het kunstwerk dat die locatie nu weer op de kaart zet.
Daarna blijven de fietsroutes beschikbaar tot eind augustus 2024. Een bijbehorende brochure is vanaf 4 juni te verkrijgen bij de Dienst Toerisme in De Brouwerij.
Je vindt alle info ook terug op deze website: https://www.onzichtbaarlandschap.be