Nieuwe restafvalzakken

Gepubliceerd op woensdag 8 januari 2020 11.20 u.
Vanaf 1 januari verhoogt MIROM Roeselare de prijs naar € 1,70 euro voor een grote restafvalzak (€ 17 voor een rol) en € 0,85 euro voor een kleine (€ 8,50 voor een rol). Door beter te sorteren en minder voedsel weg te gooien, kan iedereen echter besparen op afvalzakken, zo blijkt uit onderzoek.

Vanaf 1 maart worden de oude zakken enkel nog opgehaald als ze voorzien zijn van een sticker.

De laatste prijsaanpassing dateert van bijna 6 jaar geleden, terwijl de inzamelkosten, de productiekosten van de afvalzakken en de milieuheffingen fors zijn toegenomen. Het principe van 'de vervuiler betaalt' moet ook aansporen om meer en beter te sorteren.

Op basis van een huisvuilzakanalyse die MIROM Roeselare liet uitvoeren, is dat ook haalbaar voor elke burger. Door bewust aan te kopen, goed te bewaren en te koken met restjes, kan je als burger grondig besparen, maar er zit ook nog grote winst in het beter sorteren van pmd, textiel en papier & karton. Meer tips over hoe je dat kan doen, vind je op www.mirom.be/minderafval.

Voor de PMD-zakken komt er een nieuwe opdruk en is er ook een kleine prijsaanpassing (€ 0,15 in plaats van € 0,125 euro), maar de oude PMD-zakken blijven gewoon geldig.

De nieuwe restafvalzakken zijn te koop vanaf 1 januari. Tot 1 maart kan je nog gebruikmaken van de huidige afvalzakken. Daarna ben je verplicht om op die oude afvalzakken een sticker te kleven, anders worden ze niet opgehaald. Oude zakken met stickers mag je nog gebruiken tot eind 2021.

De stickers zijn te koop in het gemeentehuis of op het recyclagepark. De afvalsticker wordt per stuk verkocht en bestaat uit twee delen. Voor de grote afvalzak gebruik je de volledige sticker (€ 0,40), voor de kleine afvalzak halveer je de sticker (€ 0,20).