Matrassen gratis naar recyclagepak

Gepubliceerd op maandag 25 januari 2021 16 u.
Vanaf 1 januari 2021 kan je je afgedankte matras gratis inleveren op het recyclagepark. Deze wijziging is een rechtstreeks gevolg van de invoering van de producentenverantwoordelijkheid voor matrassen.

Stap in de goede richting

Vanaf 1 januari 2021 moeten producenten betalen voor de inzameling en verwerking van afgedankte matrassen. Op deze manier worden producenten 100% verantwoordelijk voor hun producten als die afval worden en dat stimuleert hen om na te denken over de duurzaamheid van hun product. Net zoals bij elektrotoestellen betalen consumenten vanaf dan ook een milieubijdrage bij de aankoop van een nieuwe matras. Het bedrag is afhankelijk van het soort matras.

Overgangsperiode tijdens eerste helft 2021

Er zijn recycleerbare (droog en intact) en niet recycleerbare (nat en kapot) matrassen. De eerste helft van 2021 is een overgangsperiode waarbij inwoners hun afgedankte matrassen gratis kunnen aanvoeren op het recyclagepark, maar beide soorten matrassen kunnen nog bij het grofvuil terecht komen. MIROM Roeselare werkt zoals vele andere intercommunales stapsgewijs: in eerste instantie belanden recycleerbare en niet recycleerbare matrassen allemaal in de perscontainer. Zodra er meer duidelijkheid is over de verwerking ervan, wordt er een container bijgeplaatst voor droge en propere matrassen die vervolgens gerecycleerd kunnen worden. MIROM Roeselare verwacht ten laatste tegen juli 2021 een bijkomende container voor de recycleerbare matrassen.

Ook bepaalde verkooppunten nemen matrassen terug

Door de producentenverantwoordelijkheid spelen ook verkopers van matrassen een rol bij de inzameling van afgedankte matrassen. Een lijst van winkels die oude matrassen inzamelen bij de aankoop van een nieuwe matras kan je weldra terugvinden op www.valumat.be.