Lokale ambachtslui tonen hun 'stiel' op Erfgoeddag

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2019 16.34 u.
Tijdens Erfgoeddag ontdek je op zondag 28 april in Koekelare letterlijk en figuurlijk 'vakmanschap in het straatbeeld'. Een uitgestippeld wandelparcours vertrekt aan Huis Proot (Noordomstraat 2) en laat je kennismaken met lokale ambachtslui in het centrum van de gemeente.

In Huis Proot komen verschillende ambachten aan bod: marmerimitaties (een techniek die ook in het gebouw zelf werd gebruikt), 19e-eeuws Engels behang ontworpen door William Morris, publiciteitsschilderen, boekbinden & boek- en papierrestauratie en een reeks over 'VezekerDe Bewaring'. Die geeft mensen praktische tips om 'ambachtelijke' objecten te onderhouden, presenteren, manipuleren of op te bergen… Kortom, tal van nuttige tips en praktische richtlijnen.

 

Bij mooi weer zitten er in de Noordomstraat enkele kantklossers van de lokale club hun ambacht uit te oefenen. Daarnaast komt er ook een demo aan bod over handnaaien, borduren, patroontekenen en kantverwerking. Om het helemaal compleet te maken, gebeurt dat in een 19e eeuws kledingstuk met oude en moderne kanten in wit/ecru en zwart(zowel hand gekloste als machinale kant). Een kledingrek met enkele antieke kledingstukken maakt het geheel af.

 

Een uitgestippeld wandelparcours in het centrum van de gemeente neemt je mee naar de lokale ambachtslui (die nog letterlijk de handen uit de mouwen steken) om je eens een blik achter de schermen te gunnen bij hun onvervalst vakmanschap of te tonen hoe het vroeger was en op vandaag veranderd is...

 

Ontdek oldtimers bij Garage Vanduyfhuys, oude elektrische apparaten bij Elektro Decru, proef van iets heerlijk bij brood & banket Desmet-Vanmullem, machines uit de tijd van toen bij schoenmaker Kristof, oude restauratietechnieken bij Jan Pauwels of oude fototoestellen bij fotografie Marc Vinckier.

 

Onderweg loop je misschien wel nog een enkele vakmensen tegen het lijf die een (oude) ambacht tot leven brengen, valt er iets leuk te beleven of valt er wel iets lekker van een of andere kar… Alle deelnemers geven elk op hun manier invulling aan het thema en zetten hun deuren open.

 

Op zoek naar de klokken

Ook in de Sint-Martinuskerk op het Concertplein komt het een en ander aan bod. De Duitse bezetter eiste tot tweemaal toe de torenklokken op en vernietigde ze nadien telkens. Alles over de geschiedenis van onze torenklokken en een korte documentairefilm over het ambachtelijk productieproces van nieuwe klokken is in de kerk te bewonderen. Om het uur klimmen we In kleine begeleide groepen (max. 8 pers. per groep!) voor een bezoek aan onze klokken.

 

Daarnaast kom je ook alles te weten over textielconservatie en -restauratie, de problemen en de mogelijkheden. Dit alles aangevuld met de tentoonstelling van een waardevolle Koekelaarse vlag (Sint-Genesiusgilde, 1892) en enkele kazuifels en twee bijzondere antependia (bekleding aan de voorkant van een altaar): eentje uit de 16e eeuw een eentje uit 1696.

 

Het programma loopt vanaf 10u tot 12u en vanaf 13u00 tot 17u (de Sint-Martinuskerk is enkel in de namiddag toegankelijk, maar tussen 10u en 12u kun je wel de klokken bezichtigen via klokkentoren in de Kerkstraat). Huis Proot is het startpunt. Deelname aan deze activiteit is gratis.