Onderhoud is de beste bescherming: laat je vaccineren tegen COVID-19

Gepubliceerd op donderdag 1 september 2022 13.33 u.
Om ons te beschermen tegen een eventuele golf van besmettingen in de winter, zullen alle volwassenen in Vlaanderen vanaf begin september uitgenodigd worden voor een herfstbooster tegen COVID-19.

De vaccins tegen COVID-19 bieden uitstekende bescherming tegen ernstige ziekte na een COVID-besmetting: wie gevaccineerd is, loopt veel minder kans om nog zwaar ziek te worden, in het ziekenhuis opgenomen te worden of te overlijden. Die bescherming is hoog voor alle varianten van het virus die we tot nu toe kennen.

Na een aantal weken en zeker maanden begint de werkzaamheid van de vaccins geleidelijk aan af te nemen. Dat is vooral het geval voor de bescherming tegen besmetting en milde ziekte, maar ook in mindere mate voor de bescherming tegen zware ziekte. Een vaccinatie aan het begin van de herfst zorgt ervoor dat de bescherming die de vaccins bieden, opnieuw versterkt wordt.

In de herfst- en wintermaanden verwachten we opnieuw periodes met veel COVID-19-besmettingen. Sinds de start van de pandemie zagen we immers telkens sterke heropflakkeringen in het najaar. Voor een volgende heropflakkering zich aandient, willen we alle volwassenen in Vlaanderen de kans geven om hun persoonlijke bescherming te versterken met een booster om zo veiliger de herfst- en wintermaanden in te gaan.

Vaccinatie in september en oktober

Volgende groepen zullen als eerste uitgenodigd worden:

  • De risicogroepen (65+ en personen met verlaagde immuniteit)
  • Daarnaast het zorgpersoneel en de 50-64 jarigen
  • Daarna de rest van de bevolking (+18)

Inwoners van Koekelare kunnen voor hun herfstbooster terecht in het vaccinatiecentrum THOR in de Industrielaan 15 in Torhout.

De uitnodigingen voor de herfstbooster starten begin september. Voor 1 november moet iedereen de kans gekregen hebben om een herfstbooster te krijgen. Je mag je uitnodiging dus verwachten in september of de eerste helft van oktober. Je krijgt je uitnodiging per post en in je e-box (soms ook per e-mail). Je maakt een afspraak voor de vaccinatie door online of telefonisch je uitnodiging te bevestigen. Je kan je afspraak verplaatsen of de vaccinatie weigeren.

Eerste booster voor iedereen sterk aanbevolen

Heb je nog helemaal geen booster gekregen? Het is sterk aanbevolen dat je die nog krijgt. Na een basisvaccinatie zonder booster daalt ook de bescherming tegen ernstige infectie door de huidige varianten. Neem hiervoor zelf contact op met het vaccinatiecentrum via 050 89 36 99 of via vaccinatie@torhout.be (In mails graag telkens rijksregister/bisnummer en telefoonnummer vermelden, zo kan je vlot worden geholpen).

Verder blijven ook de andere gekende voorzorgsmaatregelen (mondmasker in drukke ruimtes, ventileren, handhygiëne …) sterk aanbevolen.

Meer info over de herfstbooster op laatjevaccineren.be.