Zomertentoonstelling ‘Kunstig Koekelare’: kunst op verrassende locaties

Gepubliceerd op maandag 10 juni 2024 16.58 u.
De zomertentoonstelling biedt een prachtig palet aan kunstenaars en locaties. In de kerk van Zande en langs ‘Het Lint’ exposeren tientallen kunstenaars in heel diverse disciplines, van beeldhouwwerk tot haiku’s. Een verrassende, kleurrijke en daarom niet te missen editie!

De ziel van Zande

In en rond de kerk van Zande exposeren Martine Vyvey (sculpturen in cortenstaal), Chris Vanderschaeghe (schilderijen), David Smulders (tapijtkunst, beeldhouwwerk, schilderijen) en Barry Raçon (creaties in cortenstaal en steen). Ze gaan een dialoog aan met elkaar en met het schitterende kerkinterieur en -exterieur.

Onder de noemer ‘De ziel van Zande’ is er ook een verrassend fotografieparcours in combinatie met haiku’s van Geert De Kockere. Deze specialist in het genre schreef nieuwe haiku’s bij de speciaal voor dit project gemaakte foto’s door Laurence Claerbout. Wat typeert dit dorp dat zo afgezonderd ligt, maar toch zo veel te bieden heeft? Je ontdekt het zelf op bijzondere wijze, in woord en beeld.

Volg de gele lintjes… langs kunst

Daarnaast volgen we de route van ‘Het Lint’, met honderden gele lintjes langs het parcours die je gewoon volgt. Deze loopt van de Duitse Militaire Begraafplaats in Vladslo tot aan het Lange Max Museum. Aan de bestaande kunstwerken van onder meer Käthe Kollwitz, Gerrit Germonpré, Willem Vermandere en Benjamin Gardin wordt deze zomer overal nieuwe kunst toegevoegd. Je zal versteld staan van de locaties in combinatie met het soort kunst, zowel van gevestigde waarden als van nieuw en lokaal talent. Tal van voortuinen, parken, etalages, hekwerken, … worden artistiek aangekleed tot een parcours om duimen en vingers bij af te likken.

Monument voor de vrede

Starten doen we in Vladslo met ‘Chaos’ van Martine Vyvey, het monument voor de vrede dat er in deze tijd heel erg op zijn plaats zal staan. Verder is er ook werk te zien van Jens Devrome (schilderijen), Dirk Santens (tekeningen), Ann Bataille en Karolien Staelens (textielkunst), Rik Vanovenacker (tuinsculpturen), Jook Doodle (doodles), Laurence Claerbout (fotografie), Chris Cracco (keramiek), Fredcot (schilderijen), Paul Cobbaert (foto’s wildlife), Mariska Rollé (schilderijen), Benjamin Gardin (beeldhouwwerk), Klaas Bullynck (installaties), Sabine Van Eynde (glaskunst), Alex Haerens (installaties), Zoé Monstrey (ontwerp en schilderijen) en verschillende anderen.

Een staalkaart van de boeiendste lokale kunstenaars? Die krijg je deze zomer in Koekelare! Een must-see in juli of augustus…

Klik hier voor een overzicht van alle deelnemende kunstenaars

Kerk Zande: elke zaterdag en zondag van juli en augustus van 13u30 tot 18 uur (ook open op donderdag 15 augustus)

Parcours ‘Het Lint’: permanent toegankelijk in juli en augustus, Cc De Brouwerij en Lange Max Museum tijdens de respectievelijke openingsuren

Toegang gratis, musea in de Brouwerij aan gereduceerd tarief

Meer info: vraag de brochure bij de Dienst Toerisme in de Brouwerij of download hem hieronder (van zodra beschikbaar).

Foto: textielkunst Ann Bataille