Nieuwe Koekelarebergfietsroute officieel voorgesteld

Gepubliceerd op vrijdag 3 februari 2023 16.20 u.
De nieuwe, bewegwijzerde Koekelarebergfietsroute laat je het gevarieerde landschap rond Koekelare en Diksmuide verkennen. Geniet van het panoramisch uitzicht en trap langs polderdorpen, erfgoedsites en korte keten-stops. Goed voor 57,2 kilometer fietsplezier.

De lancering van de Koekelarebergfietsroute kadert in een volledige herwerking van het recreatieve fietsaanbod in West-Vlaanderen. Voor deze route werd een volledig nieuw traject uitgewerkt. Westtoer speelt nog beter in op de beleving van recreanten dankzij de integratie van nieuwe paden, natuurgebieden en leuke stopplaatsen langs fietsroutes. In totaal worden 25 nieuwe fietsroutes gelanceerd. Zeven daarvan werden vorig jaar reeds geopend en De Koekelarebergfietsroute is de derde van 18 nieuwe fietsroutes die in het voorjaar van 2023 worden voorgesteld. Westtoer organiseert in 2023 een themajaar rond fietsen en wandelen vanuit het nieuwe merk ‘Visit West-Vlaanderen’. Dit is een overkoepelend toeristisch platform dat vooral de fiets- en wandelmogelijkheden alsook de gastronomische troeven uit West-Vlaanderen presenteert.

“De Koekelarebergfietsroute loopt door Koekelare en Diksmuide, waar WOI-erfgoed prominent deel uitmaakt van de regio. Zo fiets je onder andere langs de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo, waar ‘Het Treurend Ouderpaar’ van Käthe Köllwitz je even doet verstillen. En het Lange Maxmuseum in Koekelare, waar ooit het grootste kanon ter wereld stond. Naast erfgoed is ook het landschap de moeite waard. Bovenop de Koekelareberg word je getrakteerd op een schitterend uitzicht dat reikt tot aan zee. Je fietst ook door gezellige polderdorpjes zoals Keiem, Zande en Moere, waar de hoeveterassen van korte keten-producenten je uitnodigen om hoeveijs of polderkaas te proeven”, aldus Sabien Lahaye-Battheu voorzitter Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme.

De route wordt bewegwijzerd met zeshoekige bordjes en kent startpunten aan Toerisme Koekelare en aan OC De Kring in Keiem. Aan deze twee startpunten staat telkens een startbord. Vanaf het centrum van Diksmuide kan je via knooppunten een aanlooproute naar het traject volgen. De fietsroute kan ook ingekort worden tot lussen van 29 km en 37 km.

Alle herwerkte routes worden als ‘bewegwijzerde suggestieroute‘ geïntegreerd op de fietsnetwerkkaarten. Van deze routes zal er geen aparte folder meer verschijnen. De fietsnetwerkkaarten met de suggestieroutes zijn vanaf eind maart te koop in de webshop van Westtoer shop.westtoer.be en partners (Diensten voor toerisme, bezoekerscentra, boekhandels, etc.). Via visitwestvlaanderen.be vind je alle informatie over deze nieuwe fietsroute terug en kan er een gratis pdf-bestand met routekaart en gpx-bestand van het traject worden gedownload.