Koekelare laten leven? Laat je vaccineren!

Corona zette alles op pauze. Nog even en we kunnen weer vooruit. Daarom zijn we gestart met vaccineren. Hoe meer mensen zich laten vaccineren tegen COVID-19, hoe beter. Vaccinatie is de beste bescherming tegen het coronavirus en de grootste garantie dat we opnieuw volop van het leven kunnen genieten. Onderstaande Koekelarenaren zijn alvast overtuigd en kiezen voor een prikje om zo weer volop van hun vrijheid te kunnen genieten. Ze laten je weten wat hun grootste drijfveer is en waar ze het meest naar uitkijken in een post-coronatijdperk. Doe jij ook mee? Want alleen samen kunnen we het virus verslaan!

Jacques Jongbloet (67)

Waarom laat jij je vaccineren?

Vaccineren is in mijn ogen noodzakelijk, zeker als je denkt aan de vele mensen die opgenomen werden in het ziekenhuis. Ik ben er me van bewust dat de onderzoeken naar het vaccin zeer snel moesten verlopen, en dat sommige mensen daardoor twijfelen.

Maar de gezamenlijke aanpak van de farmaceutische bedrijven overtreft volgens mij alles. Een samenleving waar je steeds moet denken ‘Loop ik een risico op besmetting?’ is ook niet alles.

Wat is de impact van corona op jouw leven? 

Ik ben vooral vol bewondering voor de mensen die tewerkgesteld zijn in de zorg. Ik sta te kijken hoe zij met een enorme passie de bejaarden en alle mensen die corona opgelopen hebben, bijstaan.

Er zijn voor mij, zoals voor iedereen, ook wat aanpassingen. Maar met wat goede wil, komen we er wel door. Bij mijn vereniging ‘Wandelclub Koekelare’ is het anders, daar hebben we reeds een jaar geen activiteiten meer gehad en ik weet ook niet wat de toekomst zal bieden.

Waar kijk je het meest naar uit in een post-coronatijdperk?

Ik kijk vooral uit naar de gewone dingen: samen zijn met familie en de draad van het normale leven terug opnemen. Daarnaast kijk ik ook enorm uit naar de opstart van onze vereniging.

Zal je je leven anders aanpakken na corona?

Nee, ik ben sowieso niet gewoon om buitensporigheden te doen. Maar toch denk je wel eens hoe klein een mens wel niet is bij een dergelijke virusuitbraak.

Ik hoop écht dat mensen zich massaal laten vaccineren zodat we van het virus af zijn.

Alleen zo kunnen we ons gewone leven terugwinnen!

Wilfried Declerck (69)

Waarom laat jij je vaccineren?

Omdat dit de enige weg terug is naar een normaal leven. Een leven dat we zo gemist hebben, een leven van vrijheid en daar verlang ik enorm naar.

Wat is de impact van corona op jouw leven? 

Wat radio Kompas betreft, zijn we ook in coronatijden steeds blijven doorgaan met onze muziek. Want door muziek gaven we de mensen toch nog iets van courage, vreugde, afleiding.

We gingen door met onze live uitzendingen en merkten dat dit positief onthaald werd bij onze luisteraars. Mensen vroegen verzoekjes aan om elkaar een hart onder de riem te steken. Er was heel wat warmte via de radio die aan elkaar werd doorgegeven. Ook al was het allemaal op afstand.

In mijn privéleven is het vooral eenzaam. Ik zie mijn kleinkinderen minder, kom minder onder de mensen en dat doet toch wel iets met een mens.

Waar kijk je het meest naar uit in een post-coronatijdperk?

Het terugkeren naar het normale. Onder de mensen kunnen komen, een barbecue met familie, op het gemak een pint gaan drinken, de babbels aan de toog met vrienden,… Het lijkt allemaal eeuwen geleden.

Zal je je leven anders aanpakken na corona?

We zijn door dit alles allemaal wel wat voorzichtiger geworden. Dit zal wellicht nog een tijdje zo blijven. Maar het liefste zou ik terug mijn leven leiden net als voor corona. Het normale… daar kijk ik zo naar uit!

In oktober vieren we bij Radio Kompas het 40-jarig bestaan van onze radio. Hopelijk is een normaal leven tegen dan terug mogelijk en mogen we al onze luisteraars met heel veel warmte in leven de lijve ontmoeten en er een serieuze lap opgeven. Want ook dat hebben we ontzettend gemist.

Willy Vannieuwkerke (66)

Waarom laat jij je vaccineren?

Zodra ik aan de beurt kom, laat ik me vaccineren. Ik wil graag maximaal beschermd zijn tegen het virus en kijk ernaar uit om ons leven van vroeger terug op te pikken.
 

Wat is de impact van corona op jouw leven?

De loopclub Tempo Koekelare staat nu op een laag pitje. Alle wedstrijden en het meeste van wat we normaalgezien organiseren valt weg. Trainen kan wel nog mits er voldoende afstand gehouden wordt.

Onze jaarlijkse Start-to-Tempo kan door de coronamaatregelen niet doorgaan. Dit is een start-to-run programma om in een periode van tien weken, vijf kilometer in een halfuur tijd te kunnen lopen.

Ook de certificaatuitreiking die daar normaalgezien mee gepaard gaat met hapje en drankje zal dus niet doorgaan. Het zijn zo’n kleine zaken die ik nu mis.

Verder ben ik al even met pensioen en mijn vrouw is dat ook sinds 2019. We hadden zoveel plannen en keken ernaar uit om dingen samen te doen. Door corona is ons programma een stuk beperkter geworden. We gaan wel eens wandelen en doen in ’t ronde eens een toertje met onze nieuwe fietsen. Maar we hopen toch dat we binnenkort eens wat grotere ritten kunnen maken en dat we eens ergens kunnen stoppen om een terrasje te doen! 

Waar kijk je het meest naar uit in een post-coronatijdperk?

Zoals velen is dat voor mij sociaal contact. Mijn kleinkinderen weer frequent kunnen zien, dat is waar ik het meest naar uitkijk. Ook simpelweg een hand kunnen geven aan iemand, dat is iets wat ik mis. Alles gebeurt nu van ver, dat voelt voor mij soms wat afstandelijk aan. Hopelijk kan dat snel weer, al ben ik realistisch en denk ik dat dat nog even zal duren.

Maar ik wil zeker niet klagen. Als gepensioneerde is het volgens mij een stuk makkelijker om met de coronacrisis om te gaan. Volgens mij is het voor jongeren een stuk moeilijker om hun vrijheid voor een stuk in te boeten.

Welke levenslessen heb je al gehaald uit de corona-periode?

Ik hoop gewoon dat alles weer wordt zoals het vroeger was en dat we weer volop kunnen sporten. Ik kan dan wel geen marathon meer lopen in 3.24 uur zoals destijds, maar ik ben nog altijd graag in beweging!

Elise De Gend (70)

Waarom laat jij je vaccineren?

Omdat ik content zal zijn om weer zorgeloos door het leven te gaan. Al zal dat in eerste instantie misschien niet helemaal zorgeloos zijn, want we moeten wachten tot iedereen gevaccineerd is. Vertrouwen in de wetenschap is belangrijk. Denk maar aan de pokken destijds. Dit werd ook de wereld uitgeholpen dankzij vaccinatie. Het heeft heel wat kunnen voorkomen.

Wat is de impact van corona op jouw leven? 

Ik ben met pensioen, maar ben wel nog actief in het verenigingsleven. De grootste impact voor mij kwam er op het vlak van toneel. Ik was heel actief aan het werk als regisseur. Vorig jaar had ik twee regies gepland. Half maart waren we klaar om in première te gaan in Handzame, toen we de dertiende het verdict kregen dat het niet mocht doorgaan. De productie van Jong Wilt hier in Koekelare werd ook afgelast! Ik ging van een heel druk, gevuld leven naar een leven in een cocon als alleenstaande. Ik heb tijdens de eerste lockdown veel geschilderd, getekend en geschreven. Daarna ebde de goesting weg en de creativiteit bleef uit. Ik voelde me wat lusteloos. Ik heb me dan maar gefocust op huishoudelijke taken. Mijn flatje heeft er nog nooit zo proper bijgelegen (lacht)

Je hoort me niet klagen, want het kan zeker erger. Denk maar aan de Spaanse griep aan het begin van de 20ste eeuw waar mensen geen sociale media hadden om met elkaar in contact te komen. Meestal had men zelfs geen telefoon. Of aan de Wereldoorlogen waar men jaren aan een stuk in isolement doorbracht.

Waar kijk je het meest naar uit in een post-coronatijdperk? 

De zorgeloosheid: een terrasje kunnen doen, op restaurant gaan… We zijn voorheen zo verwend geweest. We konden gaan en staan waar we wilden: naar festivals gaan waar we op weides konden zitten en zorgeloos ‘teusjes’ konden drinken. Ineens valt dat allemaal weg.

Daarnaast kijk ik ook enorm uit naar het sociaal contact. Met vaccinatie gaan we opnieuw op weg naar het normale… Al zal het wellicht nog een tijdje duren voor we weer naar een volledig normaal leven kunnen gaan. We moeten geduldig en positief zijn!

Zal je je leven anders aanpakken na corona?

Niet echt. Ik zal misschien nog dubbel zoveel genieten van de kleine dingen, maar dat deed ik voorheen eigenlijk ook al. Mijn glas is altijd vol, ik zie altijd het positieve in dingen. Ik denk dat ik zo geboren ben (lacht) en dat is in een periode zoals deze zeker een voordeel.

Kathy (50), Femke (25), Fauve (22)

Waarom laat jij je vaccineren?

Kathy: Ik wil mij laten vaccineren om terug in alle vrijheid te kunnen leven en genieten, opnieuw te kunnen samenkomen met familie en vrienden. Om mijn job en vrijwilligerswerk weer op een normale manier te kunnen uitvoeren. Maar vooral om de gezondheid van mezelf en iedereen om me heen te waarborgen.

Femke: Ik heb mij laten vaccineren omdat ik de bewoners in het woonzorgcentrum waar ik werk wil beschermen, alsook mijn familie en vrienden. Ook hunker ik terug naar het normale leven van voor corona, weer kunnen sporten, reizen en met vrienden afspreken!

Fauve: Ik zou mij graag laten vaccineren, om zo vlug mogelijk de draad van het ‘gewone’ leven weer te kunnen opnemen. Om terug samen te kunnen komen met familie en vrienden. Hen opnieuw te kunnen vastnemen en knuffelen. Om mijn sport en mijn vrijetijdsbesteding als coach/docent weer te kunnen beoefenen.

Wat is de impact van corona op jouw leven?

Kathy: In mijn leven heeft corona een heel grote impact: De maatregelen zorgen ervoor dat ik mijn job op een veel afstandelijkere manier moet uitvoeren, met heel wat maatregelen die onnatuurlijk aanvoelen. Daarnaast mis ik het sociale leven. Ik was voorheen dagdagelijks bezig met het vrijwilligerswerk in de basketclub en dansschool van Koekelare, waar ik deel uitmaak van het bestuur. Een bezoekje bij familie, een glaasje drinken samen met vrienden kan nu niet. Ik was altijd tussen de mensen, zowel in mijn job, als in mijn vrije tijd. Corona beperkt zo hard je sociale contacten en dit maakt het leven heel wat eenzamer.

Femke: In mijn job als verpleegkundige heeft corona een grote impact gehad, tot op heden gelukkig gespaard gebleven met de besmettingen onder de bewoners. Maar ook in het dagelijkse leven kwam corona als een slag binnen. Basketbal en dans afgelast, drie reizen geannuleerd, niet met vrienden kunnen afspreken, thuis moeten blijven en zoveel meer aan je neus voorbij zien gaan…

Fauve: Ik ervaar corona als heel erg beperkend. Niet meer kunnen sporten! Niet meer kunnen samenkomen met vrienden en teamgenoten. Ook in mijn job als kleuterleidster heeft corona een hele grote impact. Met een mondmasker voor de klas staan, kinderen niet spontaan kunnen knuffelen, handen ontsmetten en constant rekening moeten houden met… Alles wat voorheen normaal bleek, valt weg.

Waar kijk je het meest naar uit in een post-coronatijdperk?

Kathy: Naar een leven zonder mondmasker en zonder ontsmettingsmiddelen. Opnieuw kunnen genieten van het samenzijn op een familiefeest. Mijn ouders opnieuw een zoen en knuffel kunnen geven. Met vrienden iets kunnen gaan eten en met z’n allen een glaasje kunnen drinken. Vrij uitstappen kunnen maken en opnieuw kunnen reizen. Zonder angst boodschappen kunnen doen. Genieten van een shopnamiddag met mijn vriendin… Kortom, weer genieten van alles rondom ons!

Femke: Het meest van al kijk ik uit om van die vreselijke mondmaskers verlost te zijn tijdens de werkuren. Maar ook het kunnen knuffelen van familie en vrienden, terug kunnen samenkomen en met niets rekening meer moeten houden. De draad van de gewone dingen terug oppikken (zoals mijn sport) en terug het vliegtuig kunnen opstappen om te genieten van de mooie wereldsteden.

Fauve: Ik kijk het meeste uit naar het weer samenkomen met vrienden. Opnieuw mijn geliefde basketsport te kunnen uitoefenen onder gewone omstandigheden. Terug de draad kunnen opnemen van een normaal leven.

Zal je je leven anders aanpakken na corona? Welke levenslessen heb je al gehaald uit de corona-periode?

Kathy: Ik zal vooral heel veel genieten van de dingen in het leven, die door corona niet meer mogelijk waren. Genieten van de dingen waarvan je voor corona maar half besefte hoe belangrijk ze waren. Een wandeling in de natuur kan je zoveel nieuwe energie geven. Genieten van familie en vrienden. Van een knuffel en een zoen. Van het samenzijn met dierbaren… en van zoveel meer. En vooral, er blijven bij stilstaan dat gezondheid en het leven niet zomaar een evidentie zijn.

Wat ik vooral heb geleerd, is dat ik ook voldoende tijd moet nemen voor mezelf en mijn gezin. En onthouden dat: er altijd die bijzondere mensen zijn; die ook in moeilijke momenten, in die tijden waar je niet kan samenkomen; er steeds voor je zijn. Die momenten, die mensen, die dingen zal ik vooral koesteren!

Femke: Corona zal altijd in mijn hoofd blijven zitten, maar toch ga ik proberen om alerter te zijn naar gezondheid toe en bijvoorbeeld mijn handen wassen als ik thuiskom. Ik besef ook zo hard dat je moet genieten van de kleine dingen en dat tijd nemen voor jezelf belangrijk is.

Fauve: Het leven echt anders aanpakken zal ik niet doen. We hebben wel een paar belangrijke levenslessen meegekregen tijdens dit coronatijdperk. Meer aandacht besteden aan de hygiëne van de handen, wassen en ontsmetten, want dit kan toch heel wat virusjes beperken.