Is je putwater gezond? Eerst controleren!

Gepubliceerd op dinsdag 30 augustus 2022 13.44 u.
Putwater is grondwater dat je zelf oppompt. De meeste particuliere waterputten zijn slechts enkele meters diep waardoor het sneller vervuild raakt dan kraantjeswater. Wil je toch putwater gebruiken? Laat het dan eerst controleren!

Wat is het verschil tussen ‘grondwater’, ‘regenwater’ en ‘leidingwater’?

Leidingwater’ is water dat wordt geleverd door een openbare watermaatschappij die het water regelmatig analyseert en zuivert. Het is dus veilig om te gebruiken. Leidingwater wordt ook wel dikwijls “kraantjeswater” genoemd.

Regenwater’ of ‘hemelwater’ is water dat uit de lucht valt bij regen. Dat water kan via dakgoten opgevangen worden in een regenwaterput ondergronds of regenwaterton bovengronds. Een regenwaterput is afgesloten van het grondwater. In sommige woningen wordt dit water gebruikt voor verschillende ‘laagwaardige toepassingen’ zoals toilet spoelen, wasmachine, planten begieten, … Regenwater wordt sowieso heel sterk afgeraden voor consumptie zoals drinken, koken, douchen of baden.

Putwater’ is water dat van nature in de ondergrond, de bodem zit en je zelf oppompt. Sommige mensen hebben een private grondwaterput met pomp. Ze pompen dat water dan op om het te gebruiken voor allerlei klusjes of als drinkwater.

Welk water komt er uit mijn kraan?

Welk water er uit jouw kraan komt, hangt af van de bron waarop jouw kraan is aangesloten. Jouw kraan kan aangesloten zijn op een grondwaterput (grondwater), een regenwaterput of –ton (regenwater) of het waterleidingnet (leidingwater).

Putwater gezond?

Water dat je gebruikt om te drinken, te koken, af te wassen of te douchen mag niet besmet zijn en mag geen verontreinigende stoffen bevatten. De meeste waterputten die mensen hebben of laten boren, zijn hier niet altijd genoeg tegen beschermd. Denk bijvoorbeeld aan pesticiden, rioolwater, besmetting na een overstroming, een mesthoop, … Maar de putwaterkwaliteit kan ook verslechteren door stoffen die uit de ‘natuurlijke bodem’ zelf komen. Zo is zelfs een klein probleem genoeg om je putwater ongezond te maken door bacteriën of giftige stoffen. Dit kan jij of je gezin merken op korte termijn (vb. maagdarmproblemen), maar soms zijn de gezondheidsproblemen pas na vele jaren merkbaar en zeer ernstig!

Wat kan je dan best doen?

Kan je kiezen voor leidingwater, dan is dat sowieso de veiligste keuze om te drinken, te koken en om je te wassen. Wil je toch putwater gebruiken als drinkwater, let dan zeker hierop:

  • Je hebt geen ‘levenslange gezondheidsgarantie’ op de kwaliteit van putwater. Een analyse van je water vertelt je wat de kwaliteit is op dat moment, maar voorspelt niet hoe dit zal veranderen, zeker bij ondiepe putten. Laat je putwater daarom regelmatig controleren. Naast de wettelijk verplichte analyses, is een jaarlijkse analyse aanbevolen. Zelfs al is het water volledig helder, ruikt het normaal en smaakt het lekker, dan kan het nog vervuild zijn door bacteriën of chemische stoffen.
  • Gebruik je zowel leidingwater als putwater of regenwater, let er dan op dat je leidingen goed gescheiden blijven. Zo vermijd je besmetting van je leidingwater.
  • Gebruik nooit loden leidingen of pompen. Kies voor materialen die geen schadelijke stoffen afgeven in het water.

Hoe kan je je putwater laten controleren?

In het kort bestaan volgende mogelijkheden voor mensen die het putwater alleen voor consumptie door het eigen gezin gebruiken:

Meer weten?