Hier moet jouw woning in 2020 aan voldoen

Gepubliceerd op donderdag 23 januari 2020 14.15 u.
Sinds begin dit jaar gelden enkele verplichtingen voor jouw woning. We geven hieronder een overzicht van de nieuwe normen. Voldoet je woning niet, dan riskeer je strafpunten en uiteindelijk kan je woning ongeschikt verklaard worden.

Dakisolatie

Volgens de Vlaamse dakisolatienorm moeten alle daken van (huur)woningen vanaf 2020 voorzien zijn van isolatie. De verplichte dakisolatie moet voldoen aan de R-waarde of warmteweerstand van minimaal 0,75 m² K/W (Kelvin per Watt). Dat stemt ongeveer overeen met een isolatielaag van zo’n 3 à 4 cm, afhankelijk van het isolatiemateriaal dat je gebruikt. Een geïsoleerde zoldervloer bij een onverwarmde en onbewoonde zolder geldt daarbij als een geïsoleerd dak. De dakisolatienorm is een minimale woningkwaliteitsnorm. Je kunt ook kiezen voor dikker en beter isolerend materiaal.

Is de dakisolatie niet in orde, dan kan dat leiden tot het toekennen van strafpunten op het technisch verslag van de woning opgemaakt door Wonen-Vlaanderen. Bij 15 strafpunten is je woning ook meteen ongeschikt.

Dubbel glas

In 2020 moeten de ramen van alle woningen minstens dubbel glas hebben. Als je kiest voor hoogrendementsbeglazing, dan kan je een energiepremie krijgen. Meer info hierover vind je op www.energiesparen.be.

Wanneer bij woningonderzoek blijkt dat er geen dubbel glas is, worden er strafpunten toegekend. Vanaf 2023 kan het ontbreken van dubbele beglazing leiden tot de ongeschiktverklaring van de woning.

Rookmelders

Vanaf januari moeten alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder of een rookdetectiesysteem. Om wettelijk in orde te zijn, moet een zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) op elke verdieping minstens 1 rookmelder hebben. Het is evenwel aangeraden om een rookmelder te plaatsen in elke ruimte die je moet doorkruisen om van de slaapkamer naar buiten te gaan. De rookmelder moet verder CE gemarkeerd zijn en voldoen aan de norm NBN EN 14604. Kies voor een toestel met een testknop.

Meer weten over deze nieuwe verplichtingen? Lees er meer over op www.wonenvlaanderen.be.