Help jij ook mee om ons restafval te verminderen?

Gepubliceerd op woensdag 1 juli 2020 14.34 u.
Per jaar produceert een inwoner van Koekelare gemiddeld 173 kg restafval. Het streefdoel dat OVAM, de openbare Vlaamse afvalstoffenmaatschappij, oplegt is 136 kg/inwoner. Werk aan de winkel dus, maar gelukkig kan iedereen zijn steentje bijdragen.

Enkele tips

Wist je bijvoorbeeld dat een broodzak in veel gevallen bij papier en karton kan gedeponeerd worden? Enkel bevuild of vettig papier moet in de restafvalzak.

Of dat plastic bloempotjes en plantentrays in de blauwe PMD-zak thuishoren? Let er wel op dat je de potjes niet in elkaar stapelt. Dit lijkt handig om plaats te sparen, maar het mag niet omdat dat het recyclageproces kan verstoren. Zet beter gewoon een extra PMD-zak buiten als je heel veel potjes hebt, of hergebruik ze om nieuw groen te laten groeien.

En wist je dat uit een sorteeranalyse blijkt dat er nog te veel voedsel in de restafvalzak verdwijnt? Met het invoeren van een ‘restjesdag’ kan je ervoor zorgen dat er minder wordt weggegooid.

Maak kans op een gratis compostvat!

Heb jij ook interessante tips om je hoeveelheid restafval te verminderen? Maak hierover dan een kort filmpje en mail het naar heidi.meulemeester@koekelare.be met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.