Duidelijkheid over mondmaskers voor onze inwoners

Gepubliceerd op maandag 27 april 2020 13.56 u.
Elke inwoner van Koekelare zal een gratis mondmasker ontvangen van de gemeente. We kochten er aan in twee formaten: voor volwassenen en voor kinderen tot twaalf jaar. Elk gezin zal de juiste hoeveelheid ontvangen, met de juiste formaten.

Van zodra de bestelling binnen is, wordt alles zo snel mogelijk huis-aan-huis bedeeld. Wij duiden er nu reeds op dat de levering maar tussen 15 en 20 mei verwacht wordt, ook al gebeurde de bestelling al voor de Nationale Veiligheidsraad.

  • Het gaat hier voor alle duidelijkheid om stoffen, herbruikbare, wasbare maskers die neus en mond bedekken. De chirurgische, professionele mondmaskers moeten maximaal voorbehouden blijven voor de zorgsector.
  • Bij de levering zullen duidelijke richtlijnen zitten over het correct gebruik en het wassen van de maskers.
  • Daarnaast heeft de Nationale Veiligheidsraad op vrijdagavond 24 april aangekondigd dat iedere burger een gratis mondmasker van de overheid zal ontvangen. Deze maskers zullen vermoedelijk geleverd worden bij de gemeenten die moeten instaan voor de verdeling. We wachten op meer informatie. Ook deze maskers zullen bedeeld worden zodra ze geleverd worden. Het is geen overbodige luxe over 2 maskers per gezinslid te beschikken (wassen en drogen van de maskers).
  • De gemeente heeft bovendien reeds een 2de bestelling geplaatst in een samenaankoop met 16 andere gemeenten om over een voorraad te beschikken. Het ziet er immers naar uit dat deze crisis nog een tijdje zal duren. Een vaccin is nog niet voor morgen.