Drink niet in het verkeer

Gepubliceerd op vrijdag 20 december 2019 15.51 u.
In deze tijd van het jaar brengen we met familie en vrienden zalige feestdagen door. Wordt er getoost en gefeest? Zorg er dan voor dat BOB erbij is. Want je bent pas helemaal BOB als je niets gedronken hebt.

Alcoholgebruik heeft immers verschillende negatieve effecten op je rijgedrag en verhoogt het risico op een ongeval enorm. En dat kan immens menselijk leed tot gevolg hebben, zoals we recent in onze eigen dorpsgemeenschap hebben meegemaakt. 

Wat zegt de wet?

Drinken en rijden gaan niet samen. in België ben je als gewone bestuurder strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in je bloed. Voor professionele bestuurders ligt de limiet op 0,2 promille.

Gouden regel: drink niet

Eigenlijk is er maar één gouden regel als je moet rijden: drink geen alcohol! Dan hoef je ook niet bang te zijn dat je bij een controle tegen de lamp zou lopen. Er hangt je geen zware boete boven het hoofd en het belangrijkste: je brengt jezelf en anderen niet in gevaar in het verkeer.

Het alcoholgehalte in je bloed is namelijk afhankelijk van heel wat factoren en kan sterk verschillen van persoon tot persoon, ook al heb je slechts één of twee glazen op. Je kunt de afbraak van alcohol op geen enkele wijze versnellen: niet door koffie of andere dranken te drinken, niet door frisse lucht te scheppen of te bewegen, en al helemaal niet met bepaalde pillen of ‘wonderdrankjes’.

Alcohol heeft verschillende negatieve effecten op je rijgedrag. Je reageert trager. Je kan je minder goed concentreren. Je inschattingsvermogen vermindert. Je gezichtsvermogen wordt aangetast en je hebt meer moeite om te sturen. Alcohol maakt je overmoedig, waardoor je meer risico’s gaat nemen en/of agressiever gaat rijden. Je evenwichtsgevoel vermindert. 

Alcohol vergroot daarbij niet alleen het ongevalsrisico spectaculair, maar ook de ernst van ongevallen: met een alcoholgehalte van 1,5 promille loop je 200 keer meer risico op een dodelijk ongeval dan in nuchtere toestand. Ook als fietser of voetganger loop je trouwens veel meer risico om bij een verkeersongeval gewond te raken naarmate je meer hebt gedronken.

BOB. Altijd nul op

Voor wie het goed doet en bij een controle negatief blaast, is de BOB-sleutelhanger nog altijd de ultieme beloning. De politie zal in deze periode weer massaal controleren. Dat geldt zeker tijdens het ‘weekend zonder alcohol’ van vrijdagavond 10 januari tot zondag 12 januari.

Meer info: www.veiligverkeer.be of www.bob.be.