De nieuwe blauwe zak: het antwoord op 5 pertinente vragen

Gepubliceerd op woensdag 18 september 2019 11.53 u.
Sinds 1 juni zijn de sorteerregels voor PMD uitgebreid en voortaan mag er veel meer in de blauwe zak. Naast metalen verpakkingen en drankkartons, mogen nu ook alle plastic verpakkingen bij het PMD.

Botervlootjes, bloembakjes, yoghurtpotjes, zakjes, folies, snoepverpakkingen … het is een lange lijst. Toch is het niet onlogisch dat er nog vragen zijn over wat kan en wat niet, en hoe je je afval moet aanbieden.

Daarom hier: het antwoord op vijf vaak voorkomende vragen over de nieuwe blauwe zak.

Mag ik mijn oude PMD-zakken nog gebruiken?

Jazeker. Je mag de oude officiële PMD-zakken van MIROM nog gebruiken en de extra plastic verpakkingen erin gooien. De ophalers nemen deze zakken nog steeds mee. In de meeste verkooppunten kan je ondertussen wel al zakken met een nieuwe opdruk kopen.

Moeten potjes en schaaltjes uitgewassen zijn?

Verpakkingen moeten leeg zijn, maar niet noodzakelijk uitgewassen. Potjes van etenswaren schraap je dus leeg voor je ze in de PMD-zak gooit. Uitwassen is niet nodig, maar … uitspoelen kan soms handig zijn om geur- en andere hinder te vermijden. Zeker als het gaat om zuivel of vleesbereidingen.

Waarom mag je potjes of bakjes niet stapelen, zelfs als ze van dezelfde soort plastic zijn?

Om de verschillende soorten verpakkingen goed te kunnen recycleren, worden in de sorteerinstallatie verschillende systemen gebruikt om die fracties van elkaar te scheiden. Een systeem dat filtert op gewicht met behulp van luchtstromen is daar een voorbeeld van. Als verpakkingen in elkaar gestapeld zijn, is het gewicht anders en worden die verpakkingen niet herkend.

Mag je verpakkingen in stukken knippen?

Neen, want dan wordt die verpakking in de sorteerinstallatie niet meer herkend en belandt het afval uiteindelijk gewoon in de restafvalstroom. Om alles wat compacter te houden, kan je potjes of bakjes wel platdrukken. Flessen druk je plat in de lengte. 

Mogen zwarte of witte piepschuimschaaltjes bij het PMD?

Het soort bakjes waarin vaak vlees, vis of kaas wordt aangeboden in de winkel bestaat eigenlijk uit XPS, een kunststof die lijkt op piepschuim. Dit soort schaaltjes mag wel degelijk in de blauwe zak. Klassiek piepschuim (witte blokken, of vlokken voor postpakketten) mogen niét bij het PMD.

Belangrijk: goed voor je portemonnee!

Als je de nieuwe sorteerregels opvolgt, hou je veel meer ruimte over in je witte restafvalzak. En dat bespaart je heel wat geld.

Meer info op www.mirom.be/denieuweblauwezak.