Cultuurprijs ‘Bronzen Stekker’ 2022 voor Wilt van Gheeste

Gepubliceerd op maandag 23 januari 2023 13.43 u.
Op 22 januari werden de Koekelaarse cultuurprijzen 2022 uitgereikt. Verdienstelijke leden werden gehuldigd en de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Bloemen waren er voor Griet Depreitere als nieuwe ‘KRAK’ van Koekelare en toneelvereniging Wilt van Gheeste won de 'Bronzen Stekker'.

Presentator Ruben De Rynck en voorzitter van de cultuurraad Elise De Gend verwelkomden iedereen op de jaarlijkse prijsuitreiking van de cultuurprijzen.

Eerst werden een aantal leden van Koekelaarse verenigingen gehuldigd voor verdienstelijke prestaties bij hun respectievelijke verenigingen: Anja Schollier (leesclub Libra Clava), Birger Ramboer (Ouders- en Vriendenkring Gemeeschapsscholen Koekelare), Thalita Kerckenaere (toneelvereniging Wilt van Gheeste) en Yves Dewachtere en Geert Vanmaeckelberghe (Koninklijke Fanfare Sint-Joris).

Het dagelijks bestuur van de cultuurraad en het bestuur van Diaclub De Trekker vormen de jury van de jaarlijkse fotowedstrijd. Zij verkozen ‘Tarwe dorsen’ van Patrick Claeys als derde beste foto, ‘Handenarbeid’ van Danny Vanhevel als tweede en ‘Tijd voor iets nieuw’ van Mieke Backers als winnaar van deze editie. Het thema was ‘Koekelare werkt’. Iris Burgers ging aan de haal met de publieksprijs voor haar foto ‘Nestbak controle en ringen van de steenuil’.

Uit de vijf genomineerden voor de ‘KRAK’ van Koekelare kwam Griet Depreitere uit de bus met het hoogste aantal stemmen vanwege de lezers van Krant van West-Vlaanderen. Het werd een emotioneel moment waarbij kort werd teruggeblikt op de sporen die het overlijden in een auto-ongeluk van dochter Charlotte Gysel hebben nagelaten. Nogmaals een pleidooi om alcohol en drugs gescheiden te houden van het besturen van een voertuig.

Dan was het tijd voor het hoogtepunt van de uitreiking. Voor de cultuurprijs ‘De Bronzen Stekker’ waren er vier genomineerden: Valerie Duweyn en haar vrijwilligersteam van Poezelou, toneelvereniging Wilt van Gheeste, auteur van historische verhalen Dan Adams en Koninklijke Fanfare Sint-Joris die in 2022 zijn 100-jarig bestaan vierde. Laureaat werd Wilt van Gheeste, waarbij zeker ook de bloeiende jongerenwerking ‘Jong Wilt’ in de verf werd gezet.

Comedian Jan-Bart De Muelenaere mocht de show afsluiten met het beste uit zijn voorstelling ‘Over leven in West-Vlaanderen’. Een geslaagde afsluiter van een geslaagde editie met meer dan verdiende winnaars.