Cultuurprijs 'Bronzen Stekker' 2023 voor Paul Cobbaert

Gepubliceerd op maandag 29 januari 2024 14.38 u.
Op zaterdag 27 januari heeft journalist en auteur Paul Cobbaert cultuurprijs 'De Bronzen Stekker' 2023 in de wacht gesleept. Hij haalde het voor Astrid Sioen en Alex Haerens. Ook de kersverse KRAK van Koekelare Kelly Van Oost werd gehuldigd.

De avond startte met de huldiging van enkele jubilerende vrijwilligers: Luc Callemeyn (Lange Max Museum), Wilfried & José Snauwaert-Roels (Lange Max Museum) en André Schollier (Hovaeremolen).

Daarna werden de winnaars van de fotowedstrijd 2023 bekend gemaakt. Het thema was 'Nieuw leven' en Stephanie Vandenbroucke werd derde voor haar foto 'Band met de mama'. Danny Vanhevel haalde zowel de tweede als eerste plaats met 'Op wandel met nieuw leven' en 'Geboorte St-Jansvlinder (uitsluiper)'. De publieksprijs ging naar Lisa Lesaffre met 'Ontwakende paddenstoel'.

De KRAK van Koekelare 2023 is Kelly Van Oost. Ze richtte de vzw Caring Family op na zelf een verleden te hebben gehad dat niet over rozen liep. In de Dorpsstraat richtte Kelly een gezellige ontmoetingsplaats in waar iedereen welkom is die nood heeft aan een warme babbel. “Ik heb deze erkenning te danken aan mijn fantastische medewerkers en alle mensen die we ooit al geholpen hebben", zei ze nog onder de indruk van haar overwinning.

Het hoogtepunt was de uitreiking van cultuurprijs De Bronzen Stekker 'new style'. Inwoners van Koekelare hadden 13 kandidaten voorgedragen die volgens hen de prijs verdienden. De jury had daaruit als shortlist Paul Cobbaert, Astrid Sioen en Alex Haerens gefilterd als grootste kanshebbers. De eer ging naar Paul Cobbaert voor de publicatie van zijn boek 'Wild Land', waarin hij de terugkeer van wild leven in België uitvoerig documenteert, en voor zijn prestaties als journalist voor De Zondag en KW. Een mooie ambassadeur voor Koekelare!

Compagnie Krak (circus/straattheater) en Els Degryse (cabaret) mochten de avond afsluiten als culturele acts. Tijdens de receptie achteraf kon iedereen klinken op alle verdiende gehuldigden en laureaten.

Foto: (c) Eric Vanhooren