Coronavirus: update maatregelen in strijd tegen herfstgolf

Gepubliceerd op donderdag 28 oktober 2021 10.45 u.
Op dinsdag 26 oktober besliste het Overlegcomité om onderstaande maatregelen in te voeren vanaf vrijdag 29 oktober. We vragen deze maatregelen strikt toe te passen zodat we de herfstgolf kunnen tegengaan!

1. Uitbreiding mondmaskerplicht

De huidige mondmaskerplicht, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen, wordt uitgebreid met een algemene verplichting om mondmasker te dragen in binnenruimtes van:

  • Winkels en winkelcentra,
  • Zorginstellingen,
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra
  • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
  • Erediensten

De mondmaskerplicht vervalt op plaatsen waar Covid Safe Ticket gebruikt wordt.

2. Covid Safe Ticket

Voor publieke evenementen stelt de federale regering het gebruik in van het Covid Safe Ticket voor evenementen vanaf 200 personen binnen en 400 personen buiten. Bij gebruik van het Covid Safe Ticket vervalt de mondmaskerplicht.

De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november de toepassing van het Covid Safe Ticket te verplichten in alle horeca en fitnesscentra in ons land. Het is ook van toepassing voor alle horeca-gerelateerde activiteiten. Voor het personeel zal de mondmaskerplicht gelden vanaf 29 oktober. 

3. Telewerk

Telewerk wordt sterk aanbevolen bij voor alle personeelsleden van ondernemingen, verenigingen en dienstverleners. Tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de bedrijfsactiviteiten of van de dienstverlening.

Meer telewerken moet het aantal contacten op de werkplek en het openbaar vervoer verminderen.

4. Testbeleid

Testen en opvolgen van contacten blijven cruciale verdedigingslinies. Tegelijkertijd moet een overbelasting van de huisartsen vermeden worden.

Daarom beslist het Comité dat de testcentra voorlopig geopend blijven tijdens de winterperiode.

Ook de capaciteit van de contactopvolging wordt verzekerd, zodat mensen die positief testen zo snel mogelijk gecontacteerd worden. De regionale overheden nemen daartoe alle nodige initiatieven.

Maatregelen in Koekelare

Het mondmasker is vanaf vrijdag 29 oktober verplicht in al onze openbare gebouwen. Het Covid Safe Ticket is van toepassing vanaf 1 november voor alle horeca-gerelateerde activiteiten in onze gebouwen. Denk hierbij aan alle activiteiten waarbij drank en/of eten geconsumeerd wordt. Heb je zelf vragen over de organisatie van een evenement? Contacteer ons via evenementen@koekelare.be of 051 61 04 86. 

Covid Safe Ticket aanvragen

Heb jij nog geen Covid Safe Ticket? Vraag het (gratis) aan:

Verkouden? Symptomen? Blijf thuis! 

Voel je je ziek? Ben je verkouden of heb je andere (mildere) symptomen? Laat je meteen testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is.