Koekelare tweemaal (!) in de Canon van Vlaanderen

Gepubliceerd op donderdag 25 mei 2023 10.06 u.
Onlangs werd de langverwachte 'Canon van Vlaanderen' gepubliceerd. De geschiedenis van Vlaanderen samengevat in 60 'vensters'. Koekelare komt voor in maar liefst twee daarvan... toch wel ronduit 'indrukwekkend' te noemen.

60 gebeurtenissen, data, personen, tradities, boeken, voorwerpen en kunstwerken die het Vlaanderen van vandaag bepalen: dat is de Canon van Vlaanderen geworden.

Zowel Käthe Kollwitz als de 'Fransmans' werden opgenomen in de canon. De Dienst Cultuur & Toerisme werd benaderd door de samenstellende Commissie om materiaal aan te leveren over de Koekelaarse seizoenarbeiders. Käthe Kollwitz staat met 'Het Treurend Ouderpaar' symbool voor al het verlies en verdriet dat een oorlog met zich meebrengt. Bedroevend actueel ook, gezien de oorlog in Oekraïne.

Het Käthe Kollwitz Museum en het Fransmansmuseum in Koekelare gaan dieper in op beide onderwerpen, die nu door de commissie zijn bestempeld als meebepalend voor de geschiedenis van Vlaanderen. Heb je deze musea nog nooit bezocht? Dan is het nu de ideale gelegenheid om er kennis mee te maken.

De volledige canon vind je hier: https://www.canonvanvlaanderen.be

Fransmans / seizoenarbeiders
Klik hier voor het item over de Aardappelcrisis, met foto uit het Fransmansmuseum.


Käthe Kollwitz

Klik hier voor het item over Käthe Kollwitz en 'Het Treurend Ouderpaar'.

Klik hier voor alle info over de Koekelaarse musea.