Al 42% van bevolking in ELZ Houtland & Polder minstens één keer gevaccineerd

Gepubliceerd op vrijdag 21 mei 2021 12.13 u.
In de vaccinatiecentra van Torhout en Gistel gaat het inenten onverminderd voort. Vorige week werden vooral tweede dosissen toegediend, waardoor 16 procent van de volwassenen in de eerstelijnszone intussen volledig is gevaccineerd. Maar er zijn ook enkele kanttekeningen.

Eerst het goeie nieuws: de volledige vaccinatiegraad in de eerstelijnszone Houtland en Polder – dat zijn de gemeentes Oudenburg, Gistel, Ichtegem, Koekelare, Torhout en Kortemark – gaat nog altijd in stijgende lijn. Zo’n 42 procent van de inwoners ouder dan 18 jaar kreeg al een eerste coronaprik, 16 procent is zelfs al volledig gevaccineerd. Vorige week werden vooral tweede dosissen toegediend.

Tweede vaccin van groot belang

In de vaccinatiecentra in Zomerloos in Gistel en De Mast in Torhout merkt men wel dat niet iedereen het belang van die tweede prik even goed inschat. Sommigen denken dat één dosis ook wel voldoende beschermt of vergeten hun afspraak voor de opvolgingsprik. Onterecht, want alle momenteel toegediende vaccins werken enkel optimaal bij twee dosissen.

Laat je vakantieplannen je gezondheid niet dwarsbomen

Op laatjevaccineren.be kan iedereen intussen laten inschatten wanneer hij of zij een oproepingsbrief zal krijgen en wanneer de eerste en tweede vaccinatie daarna zullen volgen. Belangrijk daarbij is dat je voor het plannen van een eventuele reis met beide data rekening houdt.

Nu zien we al te vaak dat inwoners langskomen voor hun eerste vaccinatie, maar de datum voor hun tweede vaccin willen laten verzetten. Het effect van de tweede dosis verwatert echter als die niet op het juiste tijdstip wordt toegediend. Ligt je reis al vast, dan verplaats je beter ook al meteen de datum van de eerste vaccinatie, zodat je beide vaccins op het juiste moment kunt krijgen. Maar bovenal plan je uiteraard nog altijd beter je eventuele reis in functie van de vaccinatiedata, en niet omgekeerd! Alles staat trouwens ook duidelijk uitgelegd op https://www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-en-vakantie.

We zijn er bijna, maar nog niet helemaal

Een plezant kinderliedje, ideaal voor onderweg naar die reisbestemming, dat in deze vaccinatiecampagne eigenlijk ook volledig de lading dekt. Want já, er is licht aan het einde van de tunnel en já, het rijk van de vrijheid lonkt. Maar het is nog veel te vroeg om nu al alle remmen los te gooien, zelfs voor wie al een eerste of zelfs tweede keer is gevaccineerd.

Zo lang we de veilige drempel van 70% volledig gevaccineerden niet hebben gehaald, blijven voor iedereen dus ook alle coronamaatregelen gelden. We zetten nog altijd massaal ons mondmasker op, houden anderhalve meter afstand, wassen regelmatig onze handen, en noem maar op. Uit solidariteit voor wie nog niet aan de beurt kwam – samen uit, samen thuis, weet je wel – maar evengoed uit voorzorg. Dat je volledig bent beschermd tegen het coronavirus, geeft je dus nog geen vrijgeleide. Nog niet, maar die tijd komt snel, als we nu nog die laatste inspanning leveren.