De Brouwerij Koekelare

De brouwerij-mouterij Christiaen dateert van de jaren 1790. Vandaag is de brouwerij een cultureel centrum waar je het Fransmansmuseum kan bezoeken en kan genieten van het werk van Käthe Kollwitz en Yves Rahyé. De brouwerij is een plaats waar je niet dronken wordt van bier, maar van kunst en erfgoed in alle gaten en hoeken!

Het industrieel complex 'Christiaen' heeft haar huidig uitzicht gekregen omstreeks 1878. De mouttoren en de slanke schoorsteen domineren het uitzicht van deze brouwerij. De brouwerij was werkzaam tot 1968 en behoorde tot de grootste werkverschaffers in Koekelare. De brouwerij Christiaen werd door de gemeente in 1985 aangekocht en volledig gerestaureerd. In september 1993 mocht het gemeentebestuur de prijs "Vlaams Monument 1993" in ontvangst nemen voor de renovatie van de brouwerij-mouterij Christiaen.

KÄTHE KOLLWITZ-TOREN
In de ast van de voormalige brouwerij Christiaen werd de Käthe Kollwitz-toren ingericht. Een 70-tal grafische werken van de vermaarde Duitse kunstenares Käthe Kollwitz zijn hier te bezichtigen. "Het Treurend Ouderpaar" staat op het Duitse Militair Kerkhof in Vladslo (ongeveer 4 km verwijderd van de Käthe Kollwitz-toren) waar de zoon van Käthe begraven ligt. De grafische kunst van Käthe Kollwitz is wereldberoemd. Niet alleen uit louter kunstzinnig oogpunt, maar ook omdat haar kunst haar bekommernis uitdrukt met het lot en de toekomst van de mens. Met haar kunst stond zij aan de zijde van hen die hun rechten ontnomen waren, die armoede leden en uitgebuit werden. Maar in haar werk gaf zij ook uiting aan haar pacifistische ingesteldheid en haar afkeur voor de oorlog. De Käthe Kollwitz-toren bezit een unieke verzameling, een ideale kans om met deze universele kunstenares kennis te maken.

In de dienst voor toerisme kan je postkaarten bekomen met de werken van Käthe Kollwitz. Er is ook een museumgids beschikbaar.

YVES RAYHÉ-KAMER
De stookplaats van de oude brouwerij Christiaen is omgebouwd tot Yves Rhayé-kamer, een hommage aan een hedendaagse beeldhouwer en kunstschilder.

FRANSMANSMUSEUM
Het Fransmansmuseum wil een eerbetoon zijn aan de vele Vlaamse seizoensarbeiders die destijds om den brode naar Frankrijk trokken. Men noemde ze de Fransmans. Zij verrichtten er onmenselijk zwaar labeur op de bietenvelden, in de cichoreiasten (drogerijen), suikerfabrieken, de vlasoogst en steenbakkerijen. Zij werden geëerd boven de arbeiders uit andere landen, omwille van hun ontembare werkkracht en hun vakmanschap. Zo hebben zij mede door hun inzet van arm Vlaanderen een beetje rijker Vlaanderen gemaakt. Bekijk ook de film "Les Godverdommes sont là" en leef je helemaal in in de wereld van de Fransmans.

Het museum is ingericht in de bijgebouwen van de brouwerij Christiaen. Het waren de paardenstallen, bergruimten en de hopkelder. Tegen de zuidgevel werd een druivenserre gebouwd.

Het Fransmansmuseum neemt deel aan het museumstreekplatform "Westhoek Streekmuseum" van de provincie West-Vlaanderen. Via dit platform kan je op zeven locaties in de Westhoek op een boeiende manier kennis maken met de regio.

Praktische informatie

Organisatie

De Brouwerij Koekelare

Filter op categorie