Fransmansmuseum

Het Fransmansmuseum brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: van wieden in het voorjaar, tot rooien in de herfst.

Je stapt er mee in de voetsporen van de Fransmans. Van het dorpscafé waar ze hun contract versierden, hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. De Fransmans waren vaak maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede.

Sterke foto's, verbluffende verhalen
Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto's en verbluffende verhalen. Voor kinderen is er de speurtocht met Louis: een 'jong manneke', dat met zijn ouders meeging op campagne, 'dwars door 't Franse'. Samen met Westhoek KD's Jaek & Nink, de grote kindervrienden van Westtoer, maak je op een speelse en leerrijke manier kennis met de Fransmans.

Trek mee met de seizoenarbeiders naar Frankrijk…

Het museum is ingericht in de bijgebouwen van de brouwerij Christiaen. Het waren de paardenstallen, bergruimten en de hopkelder. Tegen de zuidgevel werd een druivenserre gebouwd.

Vergeet na je bezoek zeker niet het monument aan de Fransmans te bezoeken, dat je naast de Sint-Martinuskerk vindt.

Openingsuren Fransmansmuseum

- Dinsdag tot vrijdag: 09.30-12.00u en 13.30u-17.00u (laatste toegang om 16.30u).
- Steeds gesloten op maandag en woensdagvoormiddag.
- Van 15 mei tot en met 15 november ook open op zater-, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 5,00
Inwoners Koekelare: gratisSenioren (65+): €4Westhoek-voordeelpas: €4Kinderen van 0 tot 6: gratisKinderen van 6 tot 12: €3,50Groepen vanaf 10 personen: €3,50Voor meer informatie en tarieven over groepsbezoeken met gids kan u terecht bij de dienst toerisme en cultuur Koekelare.

Organisatie

Dienst voor toerisme en cultuur Koekelare

Filter op categorie