Oplaadpunt budgetmeter

Wat is een budgetmeter?

Een elektriciteitsbudgetmeter wordt in de plaats van de normale elektriciteitsmeter geplaatst en werkt met een oplaadkaart. Laad je voor 20 euro op, dan krijg je voor 20 euro elektriciteit. De budgetmeter werkt op vol vermogen tot je geen krediet meer hebt, dan valt hij uit. Je kunt dan eventueel gebruikmaken van het noodkrediet of de minimumlevering.

Hoe krijg ik een budgetmeter?

Je kunt niet zelf kiezen om een budgetmeter te plaatsen. Wanneer je klant bent bij de sociale leverancier, kan de netbeheerder ertoe overgaan.

Eerst uitlezen, dan opladen

Voordat je in een oplaadpunt gaat opladen, steek je eerst nog even jouw budgetmeterkaart in de budgetmeter. Zo worden de laatste gegevens van de meter uitgelezen en kan de netbeheerder nagaan of hij correct werkt.

Noodkrediet

Heb je de kaart niet tijdig opgeladen en valt de budgetmeter uit? Dan kun je gebruikmaken van het noodkrediet door op de rode knop te drukken. Het noodkrediet bedraagt 40 euro. Nadat het noodkrediet is opgebruikt, valt de budgetmeter uit. Je kunt hem dan opnieuw inschakelen met minimumlevering.

Minimumlevering

Bij minimumlevering kan je slechts 10 ampère elektriciteit gebruiken. Een ingebouwde stroombegrenzer zorgt hiervoor. 10 ampère is een absoluut minimum om in je basisbehoeften te voorzien. Zodra je de budgetmeter oplaadt, krijg je weer het volle vermogen.

Ga je over het beschikbare vermogen? Dan valt de budgetmeter uit. Schakel dan eerst één of meerdere toestellen uit voor je de stroom weer inschakelt.

Budgetmeter niet meer nodig?

Je hebt een nieuw leveringscontract afgesloten met een energieleverancier op de vrije markt en je hebt geen openstaande schuld bij de netbeheerder? Dan sluit die de budgetmodule af. De budgetmeter blijft ter plaatse, maar werkt weer als een normale meter. Je hoeft dan niet meer op te laden.

Waar opladen?

Een budgetmeter opladen doe je in het Sociaal Huis of een oplaadpunt in de klantenkantoren van de netbeheerder tijdens de kantooruren.